Ciekawe

Suszone produkty – jak je otrzymać?

Suszenie – jak się odbywa? Surowce suszy się w niskiej temperaturze na papierze do pieczenia w zwykłym piecu z gorącym powietrzem przez około 5-8 godzin. Możliwe jest użycie pieca bez gorącego powietrza, ale wtedy proces staje się trudny.

Składniki przygotowuje się w zależności od tego, co ma być wysuszone. Ogólnie rzecz biorąc, wysuszony produkt powróci w przybliżeniu do stanu, w którym przebywał, zanim został wysuszony. Czyli suszone marchewki będą smakować jak marchewki itd. Ta zasada tyczy się innych suszonych warzyw, owoców i innych produktów.

Jak suszyć żywność?

Piec musi być nastawiony na około 50 stopni. Termostat nie jest bardzo precyzyjny w tej temperaturze. Drzwi powinny być lekko odchylone, aby para mogła uciec, na przykład umieścić garnek tak, aby piekarnik się nie zamknął. Wbudowany ogranicznik pieca daje zbyt duże otwarcie, zamiast tego można umieścić pokrywkę garnka w drzwiach.

Warzywa takie jak cebula i marchew mogą być mrożone i suszone na surowo lub mogą być podzielone na nieco większe kawałki, które następnie blanszuje się przed suszeniem. Brokuły i zielona fasola są pocięte na kawałki około 2-3 cm i blanszowane przed suszeniem. Groch i kukurydzę można suszyć bezpośrednio. Trzeba liczyć około 5 godzin do wyschnięcia. Zamarznięte warzywa będą oczywiście potrzebować więcej czasu na wyschnięcie ze względu na ich większą zawartość wody.

Trwałość i procent suchości

Zaleca się zamrażanie suszonych składników aż do momentu ich użycia. Na zimowych wyprawach, gdzie jest zimno, nie ma absolutnie żadnych problemów z trwałością. Warzywa nie mogą powodować problemów zdrowotnych. Oczekuje się, że suszone mięso i ryby będą miały okres przydatności do spożycia dłuższy niż 5 dni w letnim upale.

Procent suchości: warzywa zawierają 70-97% wody i tracą najbardziej podczas suszenia. 100 g marchwi traci prawie 90% i waży tylko 10 gramów po wyschnięciu. Kiedy używamy suszonych warzyw do ugotowania obiadu, należy pamiętać, że powracają one w znacznym stopniu do pierwotnej wagi poprzez dodanie wody. Mięso wieprzowe zawiera od 50-75% wody. Dorsz i zamrożone krewetki zawierają 80% wody. Przypuszcza się, że suszone warzywa zawierają ok. 5% wody po wysuszeniu, a mięso ok. 10%

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.