Jak wzmocnić swoją odporność?
Okres jesienno-zimowy jest prawdziwym wyzwaniem dla układu odpornościowego. Niestety nie zawsze jest on na odpowiednim poziomie, o czym świadczy podatność na różnego rodzaju choroby czy przeziębienie. Bardzo często zaleca się stosowanie substancji jaką jest kwas l-askorbinowy w celu poprawy odporności. Jest on odmianą kwasu askorbinowego, znanego szerzej pod nazwą witaminy C. Jaki ma on wpływ na organizm?
Kwas l-askorbinowy – ogólna charakterystyka
Kwas l-askorbinowy to związek występujący naturalnie. Przedrostek „l” informuje o budowie chemicznej i właściwościach tej substancji. Nie należy mylić lewoskrętnej witaminy C z kwasem l-askorbinowym, ponieważ w przypadku tego związku chemicznego skręt płaszczyzny światła spolaryzowanego ma miejsce w prawą stronę. Ludzie oraz niektóre zwierzęta nie posiadają zdolności do samodzielnego wytworzenia tej substancji – musi być ona dostarczona do organizmu wraz z pożywieniem. Witamina C to przeciwutleniacz posiadający szeroką gamę właściwości.
Kwas l-askorbinowy – zastosowanie
Witamina C będąca składnikiem pożywienia jest jedną z najbardziej podatnych na zniszczenie i delikatnych witamin. Kwas askorbinowy ulega uszkodzeniu w wyniku działania światła słonecznego, wysokiej temperatury czy kontaktu z powietrzem.
Kwas l-askorbinowy – rola w organizmie
Witamina C jest odpowiedzialna za wiele funkcji w organizmie, jest ona niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania, gdyż:
- bierze udział w aktywacji wielu enzymów,
- jest przeciwutleniaczem,
- ułatwia asymilację żelaza,
- ma działanie niszczące na bakterie wywołujące próchnicę,
- bierze udział w syntezie kolagenu,
- wpływa na syntezę neuroprzekaźników oraz kortykosteroidów,
- jest niezbędna do utrzymania dobrostanu tkanki łącznej,
- wzmacnia odporność,
- ułatwia gojenie się ran i skaleczeń.
Kwas l-askorbinowy – dawkowanie
Zdrowy, dorosły człowiek powinien przyjmować 45-90 mg witaminy C na dobę. Pomimo, iż przez wiele lat uważano, że tej witaminy nie da się przedawkować, a jej nadmiar jest usuwany wraz z moczem, okazało się błędem. Zarówno niedobór jak i przedawkowanie tego związku ma negatywne konsekwencje zdrowotne.
Kwas l-askorbinowy – niedobór
Skutkami niedoboru witaminy C są:
- krwawienie i owrzodzenie dziąseł,
- kruchość naczyń krwionośnych,
- wypadanie zębów,
- pękanie naczyń krwionośnych,
- obniżona odporność organizmu,
- niedokrwistość,
- powolne gojenie się ran,
- bóle mięśni i stawów,
- obrzęki i bolesność w obrębie stawów,,
- nieprawidłowe zrastanie się kości,