Zdrowie i Uroda

Jak wzmocnić swoją odporność?

Okres jesienno-zimowy jest prawdziwym wyzwaniem dla układu odpornościowego. Niestety nie zawsze jest on na odpowiednim poziomie, o czym świadczy podatność na różnego rodzaju choroby czy przeziębienie. Bardzo często zaleca się stosowanie substancji jaką jest kwas l-askorbinowy w celu poprawy odporności. Jest on odmianą kwasu askorbinowego, znanego szerzej pod nazwą witaminy C. Jaki ma on wpływ na organizm?

 

Kwas l-askorbinowy – ogólna charakterystyka

 

Kwas l-askorbinowy to związek występujący naturalnie. Przedrostek „l” informuje o budowie chemicznej i właściwościach tej substancji. Nie należy mylić lewoskrętnej witaminy C z kwasem l-askorbinowym, ponieważ w przypadku tego związku chemicznego skręt płaszczyzny światła spolaryzowanego ma miejsce w prawą stronę. Ludzie oraz niektóre zwierzęta nie posiadają zdolności do samodzielnego wytworzenia tej substancji – musi być ona dostarczona do organizmu wraz z pożywieniem. Witamina C to przeciwutleniacz posiadający szeroką gamę właściwości.

 

Kwas l-askorbinowy – zastosowanie

 

Witamina C będąca składnikiem pożywienia jest jedną z najbardziej podatnych na zniszczenie i delikatnych witamin. Kwas askorbinowy ulega uszkodzeniu w wyniku działania światła słonecznego, wysokiej temperatury czy kontaktu z powietrzem.

 

Kwas l-askorbinowy – rola w organizmie

 

Witamina C jest odpowiedzialna za wiele funkcji w organizmie, jest ona niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania, gdyż:

  • bierze udział w aktywacji wielu enzymów,
  • jest przeciwutleniaczem,
  • ułatwia asymilację żelaza,
  • ma działanie niszczące na bakterie wywołujące próchnicę,
  • bierze udział w syntezie kolagenu,
  • wpływa na syntezę neuroprzekaźników oraz kortykosteroidów,
  • jest niezbędna do utrzymania dobrostanu tkanki łącznej,
  • wzmacnia odporność,
  • ułatwia gojenie się ran i skaleczeń.

 

 

Kwas l-askorbinowy – dawkowanie

 

Zdrowy, dorosły człowiek powinien przyjmować 45-90 mg witaminy C na dobę. Pomimo, iż przez wiele lat uważano, że tej witaminy nie da się przedawkować, a jej nadmiar jest usuwany wraz z moczem, okazało się błędem. Zarówno niedobór jak i przedawkowanie tego związku ma negatywne konsekwencje zdrowotne.

 

Kwas l-askorbinowy – niedobór

 

Skutkami niedoboru witaminy C są:

  • krwawienie i owrzodzenie dziąseł,
  • kruchość naczyń krwionośnych,
  • wypadanie zębów,
  • pękanie naczyń krwionośnych,
  • obniżona odporność organizmu,
  • niedokrwistość,
  • powolne gojenie się ran,
  • bóle mięśni i stawów,
  • obrzęki i bolesność w obrębie stawów,,
  • nieprawidłowe zrastanie się kości,