Czy grzyby pasują do śląskiej kuchni?
Śląska kuchnia wywołuje nieodparte skojarzenia z roladą, kluskami, kapustą – ciężkostrawnymi, ale bardzo pożywnymi potrawami, które smakowałyby górnikom po całym dniu ciężkiej pracy. Jednak nie każdy wie, że ta regionalna kuchnia jest o wiele bardziej urozmaicona – jest tutaj miejsce na warzywa, owoce i ciekawe desery.
Jakie grzyby znajdują miejsce w śląskiej kuchni?
Potrawy rodem z Katowic i okolic uwzględniają grzyby w różnej postaci. Mogą to być podgrzybki marynowane w occie jako zakąska, suszone grzyby leśne, a także popularne, zwykle kupowane w sklepie pieczarki. To między innymi kapusta z grzybami, grzyby w postaci dodatków do zup, a także jako element sosów.
Tradycyjna rolada polana sosem grzybowym może smakować równie dobrze jak zwykle, jednak nieco inaczej – a monotonia w kuchni nigdy nie jest szczególnie korzystnym zjawiskiem. Można więc zacząć eksperymentować, dodając do tradycji nieco nowego.
Modyfikacje starych przepisów
Kuchnia śląska, tak jak i każdy regionalny pomysł na gotowanie, zawiera dużo utartych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów. Niektórzy nie patrzą zbyt przychylnie na nowości – jedyny sposób podawania grzybów, jaki znają i lubią, to dodatek do kapusty albo zakąska w formie podgrzybków marynowanych w occie.
A gdyby tradycyjny krupniok zamienić na zapiekankę z kaszy i grzybów, z aromatycznym grzybowym sosem? To wciąż znane smaki, a jednak niosą ze sobą pewną odmianę, pożądaną w każdej kuchni. Tylko najbardziej zagorzeli tradycjonaliści oparliby się takim smakom i aromatom, choć też pewnie zrobiliby to z niejakim trudem.
Grzyby w innych tradycyjnych potrawach
W tradycyjnej, polskiej kuchni trudno wyobrazić sobie przede wszystkim święta Bożego Narodzenia bez grzybów. Leśne okazy są wtedy na pierwszym planie – dodaje się je du zup, sosów, bigosu czy farszu do krokietów. Nadają potrawom pięknego aromatu i odpowiadają za sporą dozę świątecznych zapachów w domu.
Z kolei podgrzybki marynowane w occie są poniekąd tradycyjną zakąską na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Podaje się je do wódki, którą dobrze równoważą przez swój kwaśny posmak.
Podgrzybki marynowane w occie znajdziesz w sklepie Vitapol