Suszenie warzyw w domu

Suszenie warzyw w domu

1 views
0

Suszone warzywa znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzą się doskonale zarówno jako baza do sosów czy zup, jak również jako dodatek do makaronów, sałatek czy innych dań. Zamiast jednak sięgać po gotowe mieszanki suszonych warzyw, często wzbogacone chemicznymi dodatkami, lepiej przygotować takie warzywa samemu.

Suszenie warzyw w domu

Istnieje kilka zasad, do których należy się stosować, by przygotować idealne suszone warzywa we własnym domu. Dużą rolę odgrywa już pierwszy krok podczas tego procesu, jakim jest krojenie warzyw. Należy bowiem pamiętać, by zachować jednolitą grubość pasków o grubości nie większej niż pół centymetra.

Zamiast w paski warzywa można kroić także w kostkę, pod warunkiem, że nie będzie ona zbyt drobna. Należy bowiem pamiętać, że podczas suszenia kawałki znacznie zmniejszą swoje rozmiary. W wielu przypadkach żywność może być suszona ze skórką, jednak marchew czy słodkie ziemniaki koniecznie trzeba obrać przed rozpoczęciem suszenia.

Namaczanie

Aby zapobiec utlenianiu się warzyw, najlepiej zastosować metodę namaczania. Do tego celu może posłużyć kilka najczęściej stosowanych rozwiązań. Przede wszystkim zastosowanie w wielu domach znajduje zmieszany z wodą wodosiarczyn sodu, który jest najbardziej efektywnym i najtańszym antyutleniaczem.

Można zastosować także kąpiel w kwasie askorbinowym, będącym prostą formą witaminy C występującą we wszystkich owocach cytrusowych. Pokrojone produkty wystarczy namoczyć w roztworze przygotowanym z 2 łyżek proszku i litra wody. Można jednak całkowicie zrezygnować z namaczania i po prostu blanszować warzywa na parze.

Suszenie i przechowywanie

Warzywa można suszyć na słońcu, ale jeśli nie ma do tego warunków, równie dobrze sprawdzi się suszarka czy nawet zwykły piekarnik. Należy jednak pamiętać, by nie ustawiać za wysokiej temperatury, co mogłoby skutkować spaleniem owoców zamiast odparowaniem z nich wody. Zamiast tradycyjnie suszyć owoce, można też przygotować z nich specjalne batoniki warzywne, mieszając ugotowane, miękkie warzywa z ziołami, a następnie formować je w małe batoniki i suszyć w piekarniku.

Przed zdjęciem warzyw z blach należy upewnić się, że łatwo się łamią – będzie to znak, że odparowała z nich odpowiednia ilość wody. Tak ususzone warzywa należy zapakować do blaszanych pojemników albo lnianych woreczków. Aby możliwie najdłużej nadawały się do spożycia, powinno się je trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką OGRODNIK S.A.