Zdrowie i Uroda

Alergie we wczesnym dzieciństwie, a kwasy tłuszczowe

Okres prenatalny oraz wczesne dzieciństwo to kluczowy okres dla rozwoju alergii. To właśnie wtedy kształtuje się dziecięcy układ immunologiczny, którego zadaniem jest m.in. reagowanie na substancje szkodliwe oraz rozpoznawanie tych, które dla organizmu są niegroźne.

Niezależne badania naukowe wskazują na ścisłą zależność pomiędzy poziomem nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3) w organizmie dziecka, a skłonnością do alergii.

Czy przyjmowanie kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko alergii u dzieci?

Wczytaj się w szczegóły!

  • Dlaczego coraz więcej dzieci ma alergie?
  • Czy kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko alergii u dzieci?
  • Jakie są najlepsze źródła kwasów tłuszczowych?\

3 WAŻNE PYTANIA ZMIENIAMY W KONKRETNE ODPOWIEDZI

NEWSY Z KWASÓW WZIĘTE

Włącz ZDROWĄ ciekawość

  1. Czy wiesz, że…
  • Alergie są na 3 miejscu wśród najczęściej występujących schorzeń przewlekłych?

Według WHO 25-30% populacji boryka się z problemami alergicznymi.

  1. Czy wiesz, że…
  • Astma jest jednym z trzech najczęstszych powodów hospitalizacji dzieci?

W Polsce na astmę choruje około 8,6% dzieci.

  1. Czy wiesz, że…
  • Na alergie częściej zapadają kobiety?

Kobiety stanowią 67% wszystkich alergików.

Alergia u dziecka

Z roku na rok liczba dzieci cierpiących na alergie dramatycznie wzrasta. W niektórych krajach europejskich aż 50% dzieci dotykają alergie pokarmowe oraz wziewne.

Lawinowy wzrost alergii notuje się od lat 70tych ubiegłego wieku.

Dlaczego tak się dzieje?

  • Zanieczyszczenie środowiska – wzrost uprzemysłowenia oraz niszczenie warstwy ozonowej powodują kumulację szkodliwych substancji w powietrzu;
  • Substancje chemiczne – ich nadmierne stosowanie osłabia ochronę antybakteryjną oraz antywirusową organizmu;
  • Wysoko przetworzona żywność – uboga w cenne substancje odżywcze, a obciążona sztucznymi barwnikami oraz konserwantami;
  • Globalizacja – łatwa dostępność produktów, które nie występują w naszej szerokości geograficznej może prowadzić do reakcji obronnych organizmu;
  • Moda na sztuczne karmienie niemowląt – mleko matki bogate jest w liczne przeciwciała, pomagające zwalczać stany zapalne w organizmie.

Czy kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko alergii u dzieci?

Najnowsze badania naukowe wykazują zależność pomiędzy dietą mamy karmiącej piersią, a alergiami występującymi u jej dziecka. Zależność ta jest szczególnie związana z niedoborem przeciwutleniaczy, (które znajdziesz w warzywach i owocach), oraz zbyt niskim spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA).

Czy wiesz, że kwasy tłuszczowe wchodzą w skład błon komórkowych, wzmacniają je i zapewniają ich prawidłowe funkcjonowanie?

Dzięki temu:

  • kwasy tłuszczowe, zwłaszcza DHA obniżają aktywność układu odpornościowego dzięki czemu nie reaguje on przesadnie na alergeny;
  • kwasy omega-3 przyjmowane wraz z mlekiem matki niwelują ryzyko wystąpienia atopii u dziecka;
  • odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych w organizmie mamy, przekłada się na jego odpowiedni poziom w ciele dziecka (w życiu płodowym), co w efekcie zmniejsza ryzyko alergii pokarmowej w pierwszym roku życia;
  • dzieci mam przyjmujących właściwą dawkę kwasów omega-3 o 50% rzadziej wykazują alergie na mleko oraz jaja.

Źródła kwasów tłuszczowych

Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych dla Twojego dziecka jest kobiece mleko, o ile przyjmujesz odpowiednie dawki kwasów tłuszczowych. W trakcie ciąży oraz podczas karmienia piersią Twoje zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe wynosi pomiędzy 400 a 600 mg na dobę.

Czy wiesz, które produkty zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3?

  • Ryby morskie – z zimnych wód i czystych akwenów;
  • Olej rybi;
  • Owoce morza – gotowane na parze, w wodze lub grillowane, jednak nie surowe;
  • Algi morskie.

Jeśli nie lubisz ryb lub spożywasz ich niewystarczającą ilość – koniecznie musisz je suplementować.

Jeśli karmisz dziecko mlekiem modyfikowanym – sprawdź jego skład i zawartość kwasów omega-3.