Technologia

Zły wpływ wilgotności na produkty

Wilgoć to prawdziwa zmora wszystkich tych, którzy zajmują się produkcją, magazynowaniem lub transportem produktów wrażliwych bądź podatnych na działanie wody. Na szczęście można się zabezpieczyć przed jej wpływem poprzez dobranie odpowiedniego typu pochłaniaczy wilgoci.W dzisiejszym artykule zajmiemy się tym, w jaki sposób wilgoć może wpływać na produkty i jakie wiążą się z tym konsekwencje.

Produkty wrażliwe na działanie wilgoci to m.in.:

  • artykuły spożywcze i żywność,
  • niektóre związki chemiczne,
  • produkty petrochemiczne – ze względu na ryzyko reakcji katalitycznych,
  • farmaceutyki,
  • gazy, np.:
    • gaz ziemny – ze względu na zagrożenie korozją i występowanie hydratów,
    • gazy techniczne.
  • artykuły elektroniczne.

Jak wilgoć może wpływać na produkty?

  • powstawanie pleśni,
  • powstawanie grzybów,
  • rozmnażanie się bakterii
  • występowanie niepożądanych reakcji chemicznych,
  • ryzyko reakcji katalitycznych,
  • zagrożenie powstawaniem zmian korozyjnych,
  • występowanie hydratów,
  • występowanie zwarć elektrycznych.

Mówiąc innymi słowami: wilgoć prowadzić może to zniszczenia produktów i niektórych instalacji, a co za tym idzie do poważnych strat finansowych. Nie tylko zresztą finansowych, zawilgocony lub niesprawny produkt, który dociera do klienta, to prosty sposób na zniszczenie swojej wiarygodności jako przedsiębiorca.

Różnicę pomiędzy tym w jaki sposób przebiega wykraplanie się wody w opakowaniu z pochłaniaczem wilgoci, a w jaki w opakowaniu, które nie zostało odpowiednio zabezpieczone, można zobaczyć dzięki poniższemu zestawowi wykresów: