Zachowanie czystości mikrobiologicznej wody pitnej

Zachowanie czystości mikrobiologicznej wody pitnej

4 views
0

Czystość mikrobiologiczna wody pitnej. Woda jest doskonałym płynem – niestety nie tylko dla nas, ale również wielu drobnoustrojów, które w niej bytują. Dlatego przed spożyciem jakiejkolwiek wody gruntowej lub słodkiej należy przede wszystkim pozbyć się z niej bakterii, wirusów i pasożytów.

Uzdatnianie wody w gospodarstwie domowym

Woda wykorzystywana w gospodarstwie domowym powinna zostać uzdatniona zanim zacznie się ją wykorzystywać do kąpieli czy nawet do picia. Wyjątkiem jest jedynie woda używana do podlewania roślin – tu nie ma wymogu uzdatniania wody przed wykorzystaniem jej w pracach rolniczych. Inaczej rzecz ma się z przygotowywaniem plonów rolnych do spożycia – mycie ich pod bieżącą wodą powinno odbywać się za pomocą wody oczyszczonej mikrobiologicznie.

Uzdatnianie wody w gospodarstwie domowym powinno obejmować dwie fazy – oczyszczenie jej pod względem mikrobiologicznym, a następnie demineralizacja, by pozbyć się szkodliwych pierwiastków i związków, które gdy dostaną się w nadmiarze do ludzkiego ustroju – mogą mu zaszkodzić. Na szczęście uzdatnianie wody w obecnych czasach jest dużo łatwiejsze niż dawniej. Osoby korzystające z wody pobieranej z wodociągów miejskich nie muszą się martwić o jej dodatkowe filtrowanie, gdyż z ich kranów płynie woda pozbawiona wszystkiego, co może być potencjalnie szkodliwe. Na wsiach, gdzie nie ma przyłączy do wodociągów, należy zadbać o indywidualne uzdatnienie wody pitnej w swoim gospodarstwie.

Lampy sterylizacyjne UV

Światło ultrafioletowe ma niezwykłe właściwości, które wykorzystuje się w wielu dziedzinach przemysłu czy medycyny. Wiele bakterii i wirusów jest odpornych na wysoką lub niską temperaturę albo brak wody czy tlenu, jednak większość z nich nie potrafiło uodpornić się na promieniowanie UV. Dlatego wykorzystuje się lampy emitujące promieniowanie o odpowiedniej długości fali do budowania urządzeń dezynfekujących wodę pitną.

Działanie lamp sterylizacyjnych polega na niszczeniu DNA bakterii i wirusów, dzięki czemu stają się one niezdolne do dalszego funkcjonowania i rozmnażania – a zatem nieszkodliwe. Skuteczność działania takiej metody nie jest jednak jednoznaczna. Zależy ona w dużej mierze od natężenia drobnoustrojów w wodzie, szybkości przepływu wody, jej barwy, mętności i innych parametrów. Stąd też zaleca się konsultację ze specjalistą zanim zdecydujemy się na montaż jakiegokolwiek urządzenia dezynfekującego lub filtrującego wodę pitną w naszym domu, ponieważ uzdatnianie wody jest tematem zbyt delikatnym, by ryzykować przeprowadzenie go w sposób niewłaściwy.

Źródło artykułu: http://wodanet.pl/