Nie tylko zakąska – podgrzybki marynowane w occie

Nie tylko zakąska – podgrzybki marynowane w occie

1 views
0

Najczęściej podgrzybki marynowane w occie traktowane są jako tradycyjna polska zakąska, zwykle kojarzona z mocnymi gatunkami alkoholu. Tymczasem leśne grzyby w lżejszej, kwaśno-słodko zalewie, można potraktować jako smaczny dodatek do obiadu czy niskokaloryczną przekąskę. Warto jednak pamiętać, że nie każdy może jeść grzyby w zalewie z octu.

Jak przygotować marynowane podgrzybki

W zależności od przepisu podgrzybki marynowane w occie przygotowuje się według nieco innych przepisów. Według każdego przepisu trzeba oczyścić i pokroić grzyby, które należy obgotować w osolonej wodzie, w zależności od przepisu od 10 do 45 minut. Najważniejsze, aby grzyby pozostały jędrne.

Oddzielnie należy zagotować zalewę, opartą na occie z dodatkiem wody i przypraw. W zalewie nie może zabraknąć cukru, aby nieco złagodzić jej kwaśny smak. Jeśli marynowane podgrzybki mają być zamarynowane razem z innymi warzywami, najczęściej cebulą, marchewką i papryką, to w zalewie należy gotować warzywa, a następnie połączyć zalewę z grzybami.

Pasteryzować czy nie

Pasteryzowanie słoików ma na celu przedłużenie okresu przydatności do spożycia dla zamarynowanych w słoikach produktów. W przypadku podgrzybków dodatkowa pasteryzacja jest uzależniona w dużej mierze od przepisu, ale nie jest konieczna.

Same grzyby są gotowane w osolonej wodzie, a następnie zalewane wrzącą zalewą z octem, który doskonale konserwuje, zatem w większości przypadków wystarczy zalanie grzybów zalewą, a następnie ich wystudzenie w słoikach, postawionych na zakrętkach. Ta sama zasada obowiązuje także w przypadku marynat z dodatkiem warzyw.

Kiedy nie jeść podgrzybków w occie

Wbrew obiegowej opinii wykorzystywanie marynowanych podgrzybków jako zakąski do mocnego alkoholu nie jest korzystne dla układu pokarmowego. Alkohol może ścinać białko zawarte w grzybach, co w konsekwencji prowadzi do problemów gastrycznych.

Grzyby, także grzyby marynowane, są ciężkostrawne, dlatego powinny ich unikać małe dzieci oraz osoby starsze i dorośli z problemami gastrycznymi.

podgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol