Guma do żucia – co w sobie kryje?

Guma do żucia – co w sobie kryje?

1 views
0

Guma do żucia jest zachwalana przez jej wielbicieli jako smaczny i łatwy środek na odświeżenie oddechu, ale też zachowanie higieny jamy ustnej. Przeciwnicy podkreślają, że zawiera wiele szkodliwych substancji. Zdradzamy, czym jest guma do żucia i co w sobie kryje.

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, czym jest guma do żucia

Jej skład zależy od producenta. Także popularna guma owocowa może się znacznie różnić od mniej znanej gumy konkurenta. Może zawierać cukier puder, zawierać zwiększoną dawkę witaminy C, wapnia, fluoru, czy nikotynę. Każdy producent tworzy ją w warunkach laboratoryjnych, jak najbardziej dostosowując do potrzeb i upodobań klienta.

Główny składnik: polimer

Podstawową substancją, która tworzy gumę do żucia jest zazwyczaj jeden z polimerów. Najczęściej jest to poliizobutylen lub polioctanu winylu. Obie te substancje są powszechnie używane… w budownictwie, na przykład do produkcji klejów, farb, szpachli, wykładzin i tak dalej. Tworzą one bazę, która zapewnia odpowiednią konsystencję i łączy pozostałe składniki. A tych zazwyczaj jest sporo.

Substancje smakowe

Aby guma do żucia była smaczna trzeba ją najpierw posłodzić. A do tego używa się naprawdę wielu różnych substancji. Najbardziej znane z nich to ksylitol, aspartam czy sorbitol. Kolejnymi składnikami są aromaty, nadające ostateczny smak gumy. Owocowa, miętowa, cynamonowa – każdy smak jest możliwy dzięki dodaniu odpowiedniego składnika. Do wypełnienia używa się natomiast fosforanu wapnia, który ma faktycznie bardzo pozytywny wpływ na zęby. Wspiera proces ich remineralizacji, a w konsekwencji odbudowę szkliwa. Zęby stają się więc mocne i zdrowe. Za wilgotność gumy odpowiada zaś glicerol (gliceryna), która jest dla organizmu obojętna, a dokładniej jest wchłaniana i wydalana przez organizm. W większych ilościach może mieć negatywny wpływ na organizm ludzki, jednak ilości używane do produkcji gum do żucia nie stanowią żadnego niebezpieczeństwa.

Częstymi składnikami, które używane są w produkcji gum do żucia, są kwasy, między innymi jabłkowy czy cytrynowy. Pełnią rolę przeciwutleniaczy oraz regulatorów kwasowości. Są bezpieczne w niewielkich ilościach, bo w większych zawsze mają skutki uboczne.

Umiar przede wszystkim

Jak w przypadku wszystkiego, tak i w przypadku gum – najlepiej jest zachować umiar. Używanie sporadyczne, raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi dla zdrowia. Śladowe ilości użyte przy ich produkcji będą zupełnie obojętne dla organizmu. Obecnie można znaleźć na rynku tak wiele rodzajów gum do żucia, o tak różnych składach, że każdy może znaleźć coś dla siebie.