Chrzan tarty. Właściwości, zastosowanie i sposób przygotowania

Chrzan tarty. Właściwości, zastosowanie i sposób przygotowania

3 views
0

Chrzan tarty to jeden z typowo polskich przysmaków, bez których nie wyobrażamy sobie naszej tradycyjnej kuchni. Dodaje smaku wielu potrawom i jest obowiązkowy na wielkanocnym stole. Co zrobić, żeby dobrze smakował, a jego przygotowanie nie zajęło całego dnia? Podpowiadamy, jak zaskoczyć rodzinę doskonałym smakiem serwowanego chrzanu tartego.

Niezwykłe właściwości zdrowotne chrzanu


Chrzan nie bez powodu zyskał taką popularność w polskiej kuchni. Jego niesamowite właściwości lecznicze znane są od bardzo dawna. Chrzan pomaga na chore zatoki, zmniejsza bóle reumatyczne i pozwala uporać się z łamaniem w kręgosłupie. Naukowcy uważają jednak, że jego najważniejszą właściwością, jeśli chodzi o nasze zdrowie, jest działanie antynowotworowe. Chrzan pobudza, ułatwia trawienie i wspomaga oczyszczanie organizmu. Jego wprowadzenie do codziennej diety z pewnością przyniesie pozytywne skutki dla naszego organizmu.

Chrzan w kuchni


Początkowo chrzanu używano w kuchni jako środka konserwującego do mięs czy przetworów. Potem doceniono jednak jego wyrazisty smak i zaczęto go stosować w wielu daniach. Dziś większość z nas nie wyobraża sobie, żeby w czasie Wielkanocy na stole mogło zabraknąć tartego chrzanu.
Chrzan dodajemy do buraczków, wędlin, mięs i zup. Nadaje im on wyrazistego smaku i sprawia, że są intensywniejsze. Najpopularniejszą przyprawą pozostaje tarty chrzan – w tej postaci możemy go dorzucić do dowolnego dania lub nałożyć na kanapkę, wędlinę czy wielkanocne jajko.

Jak przygotować chrzan tarty?


Tarty chrzan możemy przygotować samodzielnie w domu, jednak musimy posiadać odpowiednie sprzęty i uzbroić się w cierpliwość. Zrobienie przetworów z chrzanu zajmuje trochę czasu. Jeżeli nie lubimy przesiadywać w kuchni, a na myśl o samodzielnym robieniu przetworów robi nam się słabo, nie musimy rezygnować ze swojego ulubionego przysmaku. Chrzan tarty dostaniemy właściwie w każdym w sklepie. Kupując go w słoiczkach, zawsze sprawdzajmy skład i wybierajmy taki chrzan, który nie zawiera konserwantów ani barwników.

Chrzan tarty znaleźć można w Sklepie Vitapol