Barszcz czerwony z koncentratu? Czy jest to możliwe?

Barszcz czerwony z koncentratu? Czy jest to możliwe?

2 views
0

Jest taki jeden dzień w roku, kiedy to obowiązkowo każdy chce zjeść barszcz. Żmudne przygotowania do przyrządzenia tej wyjątkowej zupy mogą trwać nawet kilka tygodni. I o ile w okresie przedświątecznym jesteśmy gotowi na ten rodzaj poświecenia – choć i tak niezwykle wymagający – to w ciągu roku warto sięgnąć po nieco prostsze rozwiązania.

Koncentrat barszczu czerwonego – ratunek, gdy mamy ochotę na ulubioną zupę

Przygotowywanie barszczu czerwonego na tradycyjnym zakwasie wymaga nie tyle co wyjątkowych umiejętności i wiedzy, ale przede wszystkim ogromu cierpliwości. Jednak kto mając niezwykłą ochotę na barszcz będzie chciał czekać na niego kilka tygodni? Z frustracji zapewne przejdzie mu ta ochota i zdecyduje się na inną zupę.

Alternatywą dla wszystkich osób, którzy nie mogą doczekać się ulubionej potrawy jest droga na skróty. Taką może być zakup barszczu z kartoniku – nierzadko mają one całkiem przyzwoite smaki – lub też przygotowanie go z koncentratu barszczu czerwonego.

Koncentrat barszczu czerwonego – jak go wykorzystać do zrobienia przepysznej zupy?

Wtedy, kiedy nie ma czasu na misterne przygotowania – gotowanie buraków i przygotowywanie zakwasu. Do przyrządzenia barszczu należy wykorzystać koncentrat barszczu czerwonego. Doskonale będzie się on komponował z pierogi, czy też krokietami lub uszkami. Może być również podany na wieczór wigilijny wtedy, gdy w przedświątecznej zawierusze nie zdążyliśmy przygotować tej tradycyjnej potrawy.

Do przyrządzenia barszczu czerwonego potrzebny będzie nam przygotowany wcześniej bulion warzywny – około 1.5l – 1 szklanka soku z kapusty kiszonej lub też kwasu z gotowanej kapusty, szklanka koncentratu barszczu czerwonego, suszone grzyby – według uznania – stołowa łyżka majeranku, 2 łyżki cukru, a także pieprz i sól do smaku.

Jak przygotować zupę?

Przygotuj sobie duży garnek z wodą. Najlepiej, aby znajdowały się w nim około 2 litry tegoż płynu. Wrzuć do niego kilka liści laurowych – 2,3- ziele angielskie, i pieprz. Jeśli chcesz uzyskać dodatkowy aromat może dodać również odrobinę lubczyku. Wywar należy gotować około godziny.

Suszone grzyby należy zalać wrzątkiem i poczekać do ich zmięknięcia. Wcześniej przygotowane płyny wraz z koncentratem należy wlać do bulionu. Potem wystarczy już tylko doprawić barszcz przyprawami w ulubionej proporcji i gotowe.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.pl